• 1
  • 2
  • 3
image
Niko
Tenze
Jesenske barve in vonjave vabijo vse, še posebno pa ljubitelje dobre kuhinje, na Okuse Krasa.
 
 
 
image
Vesna
Gustin
15-letnica Okusov Krasa Praznični jedilnik
 

Tipični kraški pridelki – vino, olje, sir, med


 

Gostilne na Krasu

 

Gostilne, pekarne in trgovine na Krasu in nasploh krajevno gostinstvo na Tržaškem in na Goriškem imajo veliko tradicijo. Z razvojem tržaškega pristanišča in bližnjih mest so na Primorskem, v Furlaniji in Istri zrasle številne krčme, furmarske gostilne, točilnice, pogrošni lokali in seveda ugledne restavracije.

V mestu in na Krasu se je razvil vzorec krajevne ali teritorialne kuhinje, ki je sprejela okuse, jedi, specialitete, vina, značilne pridelke in prvine iz vseh teh krajev. Gre za edinstveno območje, ki ga opredeljujeta skupna habsburška dediščina in srednjeevropska povezanost prostora, večjezičnosti in kultur, ki ga sestavljajo.

Okusi Krasa je nekajtedenska pobuda tradicionalnih jedilnikov v kraških gostilnah, ki jih plemenitijo vina in pristni pridelki kraške zemlje in teritorija. Promocija pobude tudi pri turistih dviguje zavest o enovitem in edinstvenem Krasu in s tem dodaja vrednost turističnemu doživetju.

V tem obdobju dobre kraške kuhinje se v gostilnah dogajajo degustacijski večeri, razstave, glasbeni in drugi kulturno – umetniški dogodki, ki spremljajo kulinarično doživetje, v slogu občutljivosti posameznega gostinca in tradicije ljubiteljske kulture, ki je posebno živa v teh krajih.

V teh letih so bili v ospredju stiki s proizvajalci, na ravni posameznikov in društev, za pripravo skupnih pobud in predstavitev. V gostilnah nastopajo z vini kraški in goriški uveljavljeni in mlajši vinarji. Tipična kraška vina, kot so teran, vitovska in malvazija, so priznana tudi na mednarodni ravni. Drugi tipični izdelki, ki še bolj obogatijo kraško ponudbo so: oljčno olje, sir, med in kava.

Kras vabi vse gurmane in ljubitelje na pokušnjo izdelkov in dobrih kraških jedi v sodelujoče gostilne, pekarne in trgovine.

Facebook stran


Spletno stran so sofinansirali:
Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma Trgovinska zbornica iz Trsta - Camera di Commercio di Trieste Pokrajina Trst - Provincia di Trieste

Slovensko deželno gospodarsko združenje - Unione Economica Regionale Slovena
  Tel.: +39 040 67248 Fax.: +39 040 6724850 E-mail: info@sdgz.it - Privacy
  SDGZ - Slovensko Deželno Gospodarsko Združenje - Ul. Cicerone, 8 - 34133 Trst (TS) - D.št. 00972010326

ATTENZIONE! Questo sito utilizza i cookie e tecnologie simili.

Se non si modificano le impostazioni del browser, l'utente accetta. Dettagli

Capisco